תיק תיעוד
גן הברון פליקס דה מנשה ("גן מנשה")
והמבנה בתוך הגן (בית מגורי מרים וחיים יפה)
כפר סבא
מתכנני הגן: אדריכל זאב רכטר | אדריכל גנים יצחק קוטנר | אדריכל נוף ליפא יהלום | הקמה: 1945 – 1936
מתכנן המבנה: אדריכל זאב רכטר | 1937/1955
עורכי תיק תיעוד: אדריכל נוף דוד ערן | אדריכלית ענת ברלוביץ'
הוכן עבור: סנה טרסט אינק | אוגוסט 2014
הקדמה
דבר דוברי בעלי הקרקע
סיפורו של גן מנשה, מראשית הקמתו ועד היום, הוא הסיפור שאותו אנו מבקשים להציג כאן. מטרת המשפחה היא לשחזר את הגן ולשקמו, לבנות בתחום הגן מרכז פעילות להורים וילדים, אשר ישרת את תושבי השכונות הירוקות וכלל הציבור. שחזור ושימור הגן הקסום ייעשו תוך שמירה על אלמנטים סביבתיים נכונים, תורמים תומכים. המשפחה רואה לנכון לשתף את הציבור בחוויית הגן תוך מציאת אטרקציות עכשוויות ומודרניות שיהוו מוקד משיכה לקהל הרחב. גן מנשה, שהיווה בעבר מוקד התכנסות משפחתית, אחזקתו, שימורו וטיפוחו, עומדים בראש סדרי העדיפות.
המשפחה מודה לעיריית כפר סבא וראש העיר על כך שהזמינו את הכנת המסמך ועל התמיכה, העזרה והנכונות לשיתוף פעולה בפרויקט זה.
גן מנשה והאלמנטים הבנויים בו
גן מנשה, ששטחו 201.619 דונם, נטוע ביחידת קרקע שנרכשה בשנת 1935 בידי הברון פליקס דה מנשה מאלכסנדריה שבמצרים, שבה ניטעו עצי הדר ועצי פרי סוב טרופיים, ובתוכה הוקם מבנה. זהו גן פרטי רחב הקף ושמור היטב שגילו, 77 בקירוב, אינו ניכר בו. העצים שניטעו בו נשמרו במצב טוב ואף טוב מאוד. שלד הפיתוח הדומם נשמר בחלקו, ומצבו מאפשר המשך שימור ואף שחזור. על הקרקע שרכש הברון ניטעו גם פרדסים, שהפכו לימים לשכונה הירוקה של כפר סבא, שהוקמה בשנות התשעים של המאה הקודמת.
בעת הקמתו היה השטח מחוץ לגבולות כפר סבא, והיה למעשה מבודד ומנותק מסביבה מיושבת. בשנת 1946 סופח לכפר סבא, עם התרחבות העיר צפונה ומערבה.
מבחינה היסטורית מהווים הגן והמבנה שבו עדות מוחשית ביותר לפעילותם המשותפת של מנהיגי היישוב עם יהודים אמידים בעלי הון וקשרים, שחיו מחוץ לגבולות א”י בשנות השלושים של המאה הקודמת. פעילות זו, שעיקרה הקמת גופים ומנגנונים שונים להתיישבות, לחקלאות ולרכישת קרקעות, אפשרה את הרחבתם של יישובים קטנים קיימים והקמתם של יישובים חדשים. גופים כאלה הם “אגודת בני בנימין” ו”בנק בני בנימין”, שהברון פליקס דה מנשה היה בין הדמויות המרכזיות בפעילותם.
מאז הקמת הגן בשנות ה-30 המאוחרות של המאה הקודמת ועד שנמכר בשנת 1969 , היה הנכס בשלמותו בבעלות הברון פליקס דה מנשה ויורשו, הברון ג’ורג’ דה מנשה, ולתקופה קצרה בידיו של פייר דה מנשה. בעת מכירת הנכס לשאול אייזנברג היה הגן בשיא פריחתו, ולאחר הרכישה המשיכו בעליו החדשים באחזקת הגן.
מעורבותה של משפחת מרים וחיים יפה, אשר נשכרו בידי נציגיו של הברון פליקס דה מנשה כדי להקים ולנהל את הפרדס והגן, הינה יוצאת-דופן. המשפחה טיפחה את הגן במהלך תקופה ממושכת )כ 30- שנה(. המקצועיות והמסירות שבהן בוצעו כל העבודות בגן ניכרות במראהו גם כיום. הודות למצבו הייחודי של הגן בעת העברתו לבעלות שאול אייזנברג, נמשכה אחזקתו שנים רבות נוספות.
מסמך זה מתעד את ההיבטים ההיסטוריים, הנופיים, האדריכליים והטכנולוגיים של הגן ההיסטורי והמיועד לשימור כחלק מתוכנית מפורטת (תב”ע) כס/ 1/80 א’. התיעוד ההיסטורי מספר את תולדות הקמת הגן, וכולל תיעוד צילומי של המצב הקיים, תיעוד אדריכלי בתכניות ובפרטים שנמצאו והשוואת מצבו המקורי של הגן למצבו דהיום.
העיור המואץ במרכז הארץ מאיים לבלוע את מרבית השטחים החקלאיים אשר נרכשו, ניטעו ועובדו במחצית הראשונה של המאה העשרים. בהיותו שטח פרטי מבודד יחסית, מטופח בידיים מסורות ומקצועיות לאורך עשרות שנים, זכה גן מנשה להגיע עד לימינו כשהוא מפואר ומרשים, העצים וחלקים נרחבים מן הצמחייה הנמוכה שרדו אף את צמצום מכסות המים של שנות האלפיים. והודות למצבו הייחודי, ניתן להמשיך ולאפשר את קיומו ושגשוגו תוך פתיחתו המוגבלת לציבור.
ברצוני להודות לחברת סנה סטרס אינק. לאדית ולשרונה רוזנפלד על הזמנת העבודה ולליאור סימינוביץ, מנכ”ל החברה, על עזרתו באיסוף החומרים שנדרשו להכנת התיק.
ברצוני להודות לאדריכלית ענת ברלוביץ על שיתוף הפעולה בהכנת עבודה זו, וכן לשירלי ניב וליבי גלבר על תרומתן הרבה.
תודתי נתונה לאדריכל אמנון רכטר, נכדו של אדריכל זאב רכטר מתכנן הגן והווילה ולצוות משרדו, על נכונותם להציג בפני את התוכניות המקוריות מתוך ארכיונו של רכטר, ולאפשר את העתקתן. יודגש, כי השימוש בצילומי התוכניות מוגבל במפורש להצגתו בתיק תיעוד זה, וכי כל שימוש אחר מחייב את קבלת הסכמתו המוקדמת והמפורשת של אדריכל אמנון רכטר.
הערכתי והוקרתי נתונות לשיתוף הפעולה של בנות ובני משפחת יפה המסועפת, במאמצים לתעד את קורות הגן ואיתו את קורות משפחתם.
דוד ערן, אדריכל נוף
נובמבר 2013